Obec Rapotín
Obec Rapotín

Nový obecní úřad v Rapotíně

Nový obecní úřad v Rapotíně

Architektonická studie nového Obecního úřadu Rapotín vznikla v roce 2011 a projektová dokumentace pro stavební povolení a provedení stavby byla dokončena na konci roku 2012. Samotné práce byly započaty v druhé polovině roku 2013. Stavba byla zhotovitelem předána k užívání na konci roku 2014. Náklady na výstavbu včetně zpevněných ploch dosáhly částky 26 353 330 Kč včetně DPH, která byla financována pouze z obecního rozpočtu.

Nový obecní úřad v Rapotíně

Pro stavbu nového obecního úřadu byl určen nezastavěný prostor v intravilánu obce v blízkosti stávajícího kulturního domu, přebudovaného na Komunikační a koordinační centrum (KKC). Zrealizované řešení využilo potenciálu KKC a dostavbou nového obecního úřadu vznikl nový veřejný prostor. Budova nového obecního úřadu svojí vstupní částí půdorysně i výškově na objekt KKC přímo navazuje, čímž vzniká možnost kombinovat některé funkce obou budov a zlepšit např. zviditelnění a dostupnost infocentra od vstupu a parkoviště, což může mít význam pro oživení turistického ruchu. Hlavní objekt má dvě nadzemní podlaží a je koncentrického tvaru, sešikmení půdorysu sleduje maximální uvolnění předprostoru a navedení návštěvníků do parkoviště, které se nachází zčásti za objektem, v jinak obtížně využitelné ploše. Šikminy pak prostupují celým hmotovým řešením včetně střechy. Vstupní část dále vybíhá směrem k silnici zastřešením rampy pro bezbariérový přístup.

Objekt úřadu je realizován jako dispoziční tří až pětitrakt , tj. s kancelářemi a schodištěm po obvodu půdorysu a vnitřní komunikací – chodbou. Uprostřed dispozice je situována malá dvorana s ochozem, spojující opticky toto podlaží s druhým nadzemním podlažím. Zázemí provozu je navrženo při severovýchodním průčelí (toalety zaměstnanců) a v malém bloku uvnitř dvorany (čajová kuchyňka a technická místnost s plynovým kotlem). Kromě schodiště je v objektu navržena i výtahová plošina pro bezbariérový přístup do 2.NP.

Dispoziční princip 2.NP je obdobný jako v 1.NP, vzhledem k vykonzolování je však celková plocha podlaží o něco větší. Toho je využito rovněž pro rozšíření chodby a vytvoření malé haly před zasedací místností. Chodba, resp. dvorana je shora prosvětlena světlíkem. Část zázemí zaměstnanců (toalety, sprcha) je umístěno v malém bloku uvnitř dvorany, denní místnost zaměstnanců a technická místnost, server a ústředna jsou navrženy u severovýchodního průčelí. Z denní místnosti je umožněn vstup na vymezenou část terasy nad vstupní částí jako relaxační prostor pro zaměstnance.




 

Datum vložení: 20. 5. 2015 0:00
Datum poslední aktualizace: 20. 5. 2015 0:00
Autor: Obec Rapotín

Obec

Napište nám

napište nám

Informace e-mailem

Novinky e-mailem

Překlad (translations)

Virtuální prohlídka

Virtuální prohlídka

Návštěvnost

Návštěvnost:

ONLINE: 3
DNES: 179
TÝDEN: 179
CELKEM: 1340228

Mobilní aplikace

 Mobilní aplikace v Obraze

Sledujte informace z našeho webu na svých chytrých telefonech. Využívejte naši novou mobilní aplikaci – V OBRAZE.

Hlášení závad

Hlášení závad